Drvene konstrukcije

Photo: Drvo by SXC.huJoš od prapovijesnog doba drvo se koristi kao jedan od najboljih građevinskih materijala. Lako se nalazi u prirodi i njegova obrada zahtjeva relativno malo energije. Ukoliko se šume pravilno održavaju, drvo se može smatrati obnovljivim resursom. Pored toga, i jedan je od najugodnijih materijala za život. 

Zbog svojih bioloških, ekoloških, estetskih i funkcionalnih karakteristika jedan je od najboljih materijala današnjice, a  bit će i materijal budućnosti, smatraja autorica knjige „Ekološke kuće“, Vesna Kosorić. 

Drvo ima sposobnost razmjene zraka s okolinom što omogućuje filtriranje i pročitšćavanje zraka. Ukoliko u prostoriji ima dovoljno drvenih površina, brzo se eliminiraju neugodni mirisi i sprječava negativan utjecaj prašine, bakterija i pozitivnih iona na zrak interijera. 

Vlažnost drveta je konstantno u ravnoteži s količinom vlage u zraku pa stoga ne dolazi do pojave kondenzacije i vlaženja. 

Temperatura drveta izjednačava se s temperaturom unutar prostorija i na taj način prirodno regulira klimu unutarnjeg prostora. Drvo pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja zbog čega se često koristit za oblaganje drugih materijala. 

Usprkos svemu ovome, zbog nepoznavanja karakteristika materijala, drvo se relativno rijetko koristi pri gradnji obiteljskih kuća. Izuzetak su graditeljstva razvijenih zemalja poput SAD-a, Kanade, Njemačke ili zemalja Skandinavije gdje su drveni objekti najčešći izbor pri gradnji stambenih jedinica.