Kolektori
Autor josip

Kolektori su najvažniji dio solarnog sustava i o njihovoj kvaliteti i površini ovisi mogućnost zagrijavanja vode u sustavu. U ponudi imamo dvije vrste kolektora: pločasti i vakumski. 

Pločasti i vakumski cijevni kolektori razlikuju se u pogledu strukture, radnih parametara i učinkovitosti.   Bez obzira na vrstu, pločasti i vakumski kolektori znatno smanjuju troškove grijanja i tople vode u pojedinačnim i višestambenim objektima.

Solarni pločasti kolektori

Pločasti kolektori su jednostavno i popularno rješenje koje je vrlo atraktivno u financijskom smislu. Oni imaju vrlo jedinstvenu metodu povezivanja apsorbera s bakrenim cijevima, koji osiguravaju optimalne toplinske učinke. Primjena pločastih kolektora je u osnovi za grijanje sanitarne vode i bazena.

ploč

 

   Vakumski kolektori

Zahvaljujući svojoj cijelogodišnjoj energetskoj učinkovitosti  vakumski kolektori postaju sve popularniji.

Vakumski kolektori su cijevni kolektori s visokom djelotvornošću iskorištenja Sunčeve energije.
Vakuum u staklenim cijevima omogućuje najbolju toplinsku izolaciju, a gubici su zanemarivi. Kod takvih kolektora iskorištava se čak i slabo Sunčevo (difuzno) zračenje.Toplinska cijev priključena je na kondenzator, na taj način apsorber  prenosi toplinu na toplinsku cijev i time isparava tekućinu. Para se kreće prema kondenzatoru gdje se toplina predaje toplinskom mediju (vodi) koja kondenzira tekućinu iz kolektora. Kondenzat se vraća u toplinsku cijev i tako ponovno započinje taj kružni proces.

vakumski